Nieuwsoverzicht 2023 - tohl

Ga naar de inhoud

Nieuwsoverzicht 2023

Nieuws
Jaaroverzicht 2023

 
 
 
Op 12 januari werden we door een deurwaarder gebeld. Bij een uithuiszetting bleef een pony achter die toch al op leeftijd was. Kimbaya had dringend passende verzorging nodig. Ondertussen is de pony al heel wat kilo’s bijgekomen en ziet ze er al veel beter uit.
 
 
Op 1 februari haalden we op vraag van de dienst Dierenwelzijn een ezel op in Ardooie. Emma, een ouder dier, werd naar de collega’s van Anegria gebracht.
 
 
We zijn begin februari gevraagd door de politie van Dendermonde om een pony op te halen. Toen we daar aankwamen troffen we een oude pony die op drie benen stond. Het linker voorbeen kon niet meer gebruikt worden en vertoonde een oude breuk. Het voetje bengelde los aan het beentje. Het arme dier moest mee en werd bij aankomst in TOHL door onze dierenarts meteen uit haar lijden verlost gezien de erg pijnlijke toestand.
 
 
 
 
In Oosteeklo werd een pony opgehaald met veel te lange hoeven. De oude eigenaar kon niet meer voor het dier zorgen en de toestand was zorgwekkend. Toen we ter plaatse kwamen zat de pony al verstopt in de stal van een veehandelaar. Politie moest tussenkomen om de pony naar het asiel te kunnen brengen.
 
 
 
In Oosterzele werden op 21 maart twee paarden en twee pony’s opgehaald. Alle dieren waren veel te mager en hadden een zeer onverzorgde vacht met luizen en schurft. Eenmaal op TOHL en na ontworming en vaccinatie, ging het snel beter. Dola, Remeny en Wanka konden begin mei al naar een nieuwe thuis vertrekken.


Remeny

 
 
Op 17 oktober 2022 werden in Galmaarden twee merries met veulens en hengsgten weghaalden. Op 30 maart mochten we nog eens terugkeren naar hetzelfde adres. Deze keer kregen we versterking van de collega’s van Animaux en Péril. Er dienden heel wat dieren weggehaald te worden. Wij namen deze keer twee pony’s en vier paarden mee.
 
Een van de paarden, amper drie jaar oud, was duidelijk drachtig. Alle dieren hadden luizen, waren te mager en hadden een onverzorgde vacht vol met ingeklitte mest.
 
Het werden spannende dagen want niemand heeft een idee wanneer het paard gedekt werd, dus niemand weet wanneer ze moet bevallen. Het paardje kreeg een geboortealarm aan de halster bevestigd en na veel nachten met vals alarm werd het veulen op 3 mei geboren. De moeder, Félice gedoopt, deed het super en likte haar veulen schoon. Alles leek goed te gaan maar de moeder liet het veulen niet toe om te drinken. Biest is voor een  veulen  van levensbelang en de dierenarts kon dan ook niet anders dan de moeder verdoven zodat haar veulen kon drinken en we de moeder ook nog konden melken. Zo kreeg het veulen toch voldoende biestmelk binnen maar zodra de verdoving uitgewerkt was ging het weer mis. De (te jonge) moeder stond het veulen niet toe om te drinken. Groot alarm dus! We contacteerden dierenartspraktijk Katona in Lille en daar was gelukkig een pleegmoeder paraat. Meteen werd het veulen naar Lille overgebracht en na enkele dagen konden Feline en haar pleegmama Goldy naar TOHL terugkeren.  Ze doen het super samen.


Feline en haar pleegmoeder Goldy

 
 
 
Op 5 april werden we gebeld door politie Menen.
 
Er moest een pony opgehaald worden die een gezwel had aan de penis. Toen we ter plaatse kwamen zagen we meteen dat het goed mis was.Het betrof een ouder dier met een groot gezwel dat opengesprongen was en enorm stonk. Het dier werd onmiddellijk naar de dierenkliniek gebracht waar men vaststelde dat het om een agressieve kanker ging. In overleg met dierenwelzijn en de dierenartsen werd de pony ingeslapen. Hier konden we niets meer doen. Een erg trieste inbeslagname.
 
 
Er is echter ook prettig nieuws:  de shetlandpony Louise kreeg op 23 februari  een veulen, Matt genaamd. Louise stal de show toen hier opnamen werden gemaakt met Matt Harnacke door de Nederlandse voederproducent Hartog. Alles werd meteen gefilmd. Het veulen kreeg meteen de naam van zijn peter: Matt. Hartog schenkt ons voeding voor enkele paarden en blijft sponsoren.

 
 
 
Na een heel geslaagd barbecueweekend op 1 en 2 juli kregen we op 3 juli telefoon van politie Zele. Een graatmagere pony met haar veulen van twee weken oud stond er op een weide zonder voeding of water. Er was geen tijd te verliezen want de moeder was er erg aan toe. Beiden werden opgehaald en konden rustig herstellen in het asiel. Lady en Lars doen het momenteel goed, het veulen blijft tot volgende lente bij de moeder en wordt dan gecastreerd voor het kan vertrekken naar een nieuwe thuis.
 
     
 
  Lars      
                                                                     
 
 
 
Op 20 juli werd de pony Simba, een jonge hengst, opgehaald in Wevelgem. De eigenaar was spoorloos verdwenen en de pony en een groep hangbuikvarkens werden voorlopig verzorgd door de buurman. Toen die op reis ging vertrekken sloeg hij alarm bij de politie en alle dieren werden in beslag genomen.
 
 
Eind augustus werden drie boerenpaarden in  beslag genomen door de politie in Bredene. Hier liet de huisvesting te wensen over. De hengst Orlando stond op stal en stond er lange tijd vastgebonden.
 
Ook de twee andere boerenpaarden Feniks en Goliath stonden in de wintermaanden langere tijd gebonden.

 
 
                    Feniks          
                                     
 
 
 
 
Begin september werden in Ieper Tonic en Rasheeq in beslag genomen. Hier ging het om een extreem geval van ondervoeding. Rasheeq was werkelijk vel over been, een skelet met een pelsje over. Het paardje was nauwlijks vier jaar oud maar was volledig apathisch en uitgeblust. Extreem! Dit kwam echt binnen.     asheeq
                   Even hoopten we dat alles goed zou komen maar toen we Rasheeq enkele dagen later neergevallen vonden wisten we dat alle hulp te laat was gekomen. Dit had niet moeten gebeuren, begrijpen zullen we dit nooit. Het arme dier had niet de kracht en de energie om recht te geraken en werd uit zijn lijden verlost. Zijn vriendje Tonic, die er minder erg aan toe was, komt er stilaan bovenop.

  
Rasheeq

 
 
Op 1 oktober haalden we twee zwaar bevangen pony’s op waarvan de eigenaar overleden is. Floske en Luna kunnen hier samen hun oude dag slijten maar moeten ver van gras en snoepjes weg blijven.

 
 
In Hamme werden door de politie op 10 oktober twee paarden in beslag genomen. We haalden ze op en hadden een déjà vu, weer troffen we een skelet met een pelsje over aan. Carat en Memphis zijn twee oudere ruinen die zwaar onderkomen zijn. Memphis, de magerste, doet ons denken aan Rasheeq maar hij heeft net nog iets meer energie en is zijn interesse voor de omgeving nog niet verloren.

 
Memphis
 
              
 
 
 
Op 14 december 2023 werden in Herzele op vraag van de politie en Dierenwelzijn twee magere paarden weggehaald. De oudere merrie was erg mager. Puntasie en Don Lumiere.

 
 
 
Totaal aantal inbeslagnames : 13
 
 
aantal in beslag genomen paarden: 27
Terug naar de inhoud