Nieuwsoverzicht 2022 - tohl

Ga naar de inhoud

Nieuwsoverzicht 2022

Nieuws
Jaaroverzicht 2022

1 januari 2022 We zijn het nieuwe jaar erg heftig gestart met eeen inbeslagname van twee paarden op vraag van de politie van Temse. Een derde paard troffen we dood aan op de weide. De twee paarden: Indiana Jane en Lolita waren erg verzwakt en ondervoed.
5 januari 2022  Amper enkele dagen later volgt een oproep van politie Waasmunster. Opnieuw worden twee verwaarloosde paarden opgehaald. Eve (30 jaar) en Leentje (13 jaar). Leentje vond ondertussen een nieuwe thuis. Eve heeft het jammergenoeg niet gehaald.
9 januari 2022  Politie Waregem laat ons twee pony’s ophalen te Waregem. Heaven en Apache. Het gaat om twee jongere pony’s, 9 jaar, maar beiden zagen nog nooit een tandarts en hadden diepe wonden in de kaken. Na herstel konden de twee pony’s vertrekken naar een nieuwe thuis.
15 januari 2022  Het gemeentebestuur van Aartselaar vraagt ons een achtergelaten paard te komen ophalen.
15 februari 2022: Op vraag van dierenwelzijn worden in Kapellen op den Bosch drie pony’s opgehaald. Deze drie waren uitgebroken en gingen op verkenning. Twee maanden later konden ze door de eigenaar opgehaald worden. Hopelijk komt alles daar goed.
22 februari 2022: In Ardooie worden twee witte henstjes, Lax en Lucky, opgehaald. Deze zijn zeker niet ondervoed, eerder het tegendeel, maar de tanden en vooral de hoeven hebben verzorging nodig.  
17 maart:  In Zwevegem worden twee kleine pony’s weggehaald op vraag van de inspectie Dierenwelzijn. Hier zou een van de pony’s mishandeld zijn. De twee pony’s passen zich snel aan en kunnen na de toewijzing geplaatst worden.
Op 19 maart 2022 werd de pony Rani opgenomen na een overlijden van de eigenaar. Het beestje was er zo erg aan toe dat we het twee dagen later dood vonden in haar stalletje.
25 maart 2022: Twee pony’s die naar de slacht zouden gaan na opname van de eigenaar in een rusthuis  werden naar TOHL overgebracht maar hier kon geen hulp meer baten. De pony Fritz had een pijnlijk letsel aan een van de beentjes en liep letterlijk op drie benen. Het andere been sleepte hij mee. Hier werd onmiddellijk belist het diertje uit zijn lijden te verlossen. De pony Mette overleed na enkele dagen ondanks medicatie en veel goede zorgen. Een pijnlijke interventie die iedereen diep raakte.
13 mei 2022  Op vraag van dierenwelzijn werden in Ruiselede een pony en een paard in beslag genomen. De hoeven zijn veel te lang, onze hoefsmid stelde dat die twee al meer dan vier jaar geen hoefsmid meer gezien zouden hebben. Bovendien waren beide dieren accuut hoefbevangen. Pijnstilling werd opgestart en de hoeven kregen al een eerste verzorging.
Op 11 juni 2022 werden op vraag van Dierenwelzijn in Lokeren drie ezels en een muilezel weggehaald. De ezels zijn extreem mager. Ze hebben veel te lange hoeven en een vuile vacht, vol luizen en vlooien. De dieren bevonden zich op een heel klein stukje weide vol afval.
Op 28 juni 2022 werden in Lebbeke drie paarden weggehaald: Biana, Bieke en Bina.De huisvesting liet meer dan te wensen over en vorig jaar waren we daar al eens ter plaatse.
Begin augustus kwam Mitch in het asiel terecht. De kleine, oudere shetlandpony was achtergebleven bij een woning die verkocht werd.
Op 12 augustus 2022 werden in Zottegem 4 ezels en 2 boerenpaarden in beslag genomen. De vier ezels gingen naar Anegria waar ze kunnen revalideren. Zodra ze ter adoptie kunnen, keren ze terug naar Tohl. De twee boerenpaarden, Caramel en Nutella, zijn te mager en hebben lange onverzorgde hoeven. Caramel heeft CPL, Chronisch Progressief Lymfe-oedeem.


Op 16 augustus 2022 werden in Wetteren een BWP-merrie met veulen en vier pony’s waaronder een veulentje, weggehaald. De weide waarop deze dieren stonden was kaal, er groeide alleen Sint-Jacobskruiskruid, wat erg giftig is voor paarden.
Begin augustus kregen we een telefoontje van curator Stefaan De Geeter uit Kortrijk. Hij zocht een oplossing voor tien Arabiertjes. Hij handelde een faillissement af van een slager. Die vertelde hem dat hij nog tien pony’s bezat op een andere locatie. Hij had geen papieren van de pony’s. Hij had geen geld meer voor de voeding van de dieren maar vertelde dat hij wel een koper had. Toen de curator dat controleerde bleek het om een vleeshandelaar te gaan. De pony’s waren erg mager en verwaarloosd. De curator besliste om de paarden niet te verkopen en redde het leven van de dieren. Hij kon de dieren ten gelde gemaakt hebben maar deed dat niet. Vermoedelijk zouden de pony’s in de voedselketen terecht gekomen zijn.Het ophalen van de pony’s was geen makkelijke klus. Ze waren erg schuw en bang. Ze waren wellicht nooit buiten geweest en stonden in niet-onderhouden boxen. Een van de pony’s werd rechtstreeks naar Merelbeke gebracht en werd daar geopereerd. De pony had wonden aan de achterbenen die nooit verzorgd waren.


Op 31 augustus 2022 waren we in Koekelare. Ook vorig jaar werden daar al eens pony’s weggehaald. De pony’s stonden in de mest, de eigenaar was zeker niet onder de indruk na de feiten van vorig jaar. Ook nu was er weer geen eten. Kami, Impire, Milo, Berje, Bliss, Tinckle, Rio, Tinne, Mila en veulen Ling Ling en Omen kwamen naar Tohl waar ze op stal gingen en al snel revalideerden. Een deel van deze pony’s vond ondertussen een nieuwe thuis.        
Nog diezelfde dag kregen we een andere vraag voor inbeslagname: 1 pony in Ingelmunster. Wat we daar aantroffen tartte elke verbeelding. Onder politiebegeleiding mocht één iemand de pony van de weide afhalen. Het beestje kon nauwlijks stappen, hoeven veel te lang en helemaal vergroeid. De manen en de staart van de pony zaten vol distelzaden, onvoorstelbaar.
Het beestje stapte op de vanne, de eigenaar stond er bij te wenen maar het kwam niet in hem op dat het dier hulp nodig had. De pony stond te trillen van de pijn. Bij aankomst in Laarne werd onmiddellijk een dierenarts gebeld. Die kwam onmiddellijk ter plaatse. Onze vrees werd bevestigd: hier waren we veel te laat!
De pony was oud, de hoeven waren volledig misgroeid en het was al zo lang aan de gang dat ook de achterhand
Op 17 oktober 2022 werden in Galmaarden twee merries met veulens en twee hengsten weggehaald. Ook hier weer het zelfde liedje: veel te mager, te lange hoeven en rotstraal. De hengsten zijn 4 en 3 jaar.
Op 25 oktober 2022 moesten we naar Stekene. Daar werd een negenjarige hengst weggehaald.
Op 28 oktober 2022 wordt in Kortemark een drugslabo opgerold. Het lab werd ontruimd en er werden twee mannen gearresteerd. Er liepen daar heel wat dieren op de oude boerderij: herten, kippen, geiten en twee pony’s. Op vraag van de politie werden de pony’s door ons opgehaald. Ze werden Grietje en Greetje genoemd en zijn allebei drie jaar oud.
Terug naar de inhoud