Nieuwsoverzicht 2021 - tohl

Ga naar de inhoud

Nieuwsoverzicht 2021

Nieuws
Nieuwsoverzicht 2021: 40 paarden opgehaald

Op 6 januari werden in Waregem zes extreem magere shetlandpony’s en een iets grotere pony weggehaald. Twee dagen later troffen we één van de pony’s dood aan in de stal. De pony’s waren niet alleen ondervoed, ook de hoeven waren dringend aan een kapbeurt toe en ze hadden allemaal luizen.

Op 7 januari werden in Gavere een merrie en haar veulen opgehaald. Groot was onze verbazing toen we bij het uitlezen van de chip vaststelden dat diezelfde merrie enkele jaren geleden al eens in beslag werd genomen. Ook toen was ze ondervoed maar deze keer was ze er nog erger aan toe.  

Op 14 januari gingen we op vraag van politie Hamme en inspectie Dierenwelzijn naar Hamme. Enkele dagen eerder lag al een paard op de weide dat niet meer recht kon. Een dierenarts besliste toen het paard te laten inslapen. De twee overblijvende paarden mochten weggehaald worden.

Begin maart komt de kleine oude shetlandpony Atilla naar TOHL. De eigenaar werd opgenomen in een rusthuis en de pony bleef achter.

Op 12 maart moesten we op de scheldedijk in Dendermonde twee magere paarden weghalen. Niet alleen de voedingstoestand is hier een probleem. De dieren staan werkelijk tussen het afval op een stort vlak naast de Schelde. Vooral de 19-jarige Vitaal is extreem mager, de pony, de 4-jarige Spirit, is er iets beter aan toe. Spirit vertrok ondertussen al naar een gastgezin.

In Sint-Lievens-Houtem werden op 9 april twee mini-veulens in beslag genomen. Beide dieren hadden luizen en de hoefsmid hadden ze al heel lang niet meer gezien.

Op 22 april trokken we naar Ronse om een hoogdrachtige merrie op te halen. De merrie Kinaeda is extreem mager en staat zeer wankel op haar benen. Een ontstoken knie zorgt nog voor extra pijn en problemen. Het paardje werd overgebracht naar de dierenkliniek om daar onder toezicht te bevallen. Op 17 mei is haar veulen Kino geboren. Moeder en zoon stellen het goed.


Op 23 april kregen we een telefoontje van een dame uit Heusden. Naast haar paarden stonden twee pony’s op de weide. De twee waren uitgebroken en zorgden voor de nodige herrie. De twee kwamen naar het asiel. Nadat ze gecastreerd waren konden de twee heren naar een nieuwe thuis. Hoby en Hippy verhuisden zonder problemen naar het gastgezin.

Op 16 mei kregen we de melding dat in Doel twee zwaar verwaarloosde pony’s stonden. De twee pony’s konden niet stappen van de pijn, ze stonden te trillen. De hoeven van de pony’s waren zo verwaarloosd dat geen hulp meer kon baten. Er werden foto’s genomen en het hoefbeen bleek helemaal verpulverd. Beide pony’s werden ingeslapen en er werd een pv van verwaarlozing opgesteld.

 De hoeven van de pony uit Doel

Op 29 juni werd in Appels bij Dendermonde een pony Little Black Boy  in beslag genomen. De zwarte hengst zat onder de luizen en zijn hoeven waren veel te lang en helemaal misgroeid.

Op 12 juli werd in de regio Ieper een 28-jarige merrie opgehaald. Het paard was extreem mager en kreupel op het linker achterbeen. Bij nazicht van de tandarts bleek ook het gebit erg verwaarloosd. Ondanks onze goede zorgen heeft Flore het niet gehaald.

Op 26 augustus werden in Humbeek twee paarden in beslag genomen. De acht andere paarden werden ter plaatse behandeld en worden door Dierenwelzijn verder opgevolgd.Begin oktober werden in Koekelare negen pony's, één ezel en een paardje met veulen in beslag genomen. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn veel te mager en hun voeten zijn verwaarloosd en helemaal misgroeid.

Op 27 oktober werd in Assenede de poney Linsey in beslag genomen. De pony kan heel moeilijk stappen en ligt veel neer. De hoeven zijn zeer zwaar verwaarloosd en de pony is chronisch hoefbevangen op de voorste voeten, pulsatie op de vier benen wijst op een acute fase laminitis.

Op 28 oktober gingen we voor een inbelagname van twee paarden naar Dentergem.

Op 16 december werd in Waasmunster een Arabiertje weggehaald. Ze was extreem mager en de rug was helemaal doorgezakt.
Terug naar de inhoud